Laajasalontien uudistus

  • Projektin kesto: 1.1.2018 – 1.1.2020
  • Tilaaja: Helsingin kaupunki
  • Sijainti: Laajasalo, Helsinki

Mitä Laajasalontiellä tehtiin?

Laajasalontie muuttuu bulevardiksi eli puistokaduksi Yliskyläntien ja Koirasaarentien välillä. Ensimmäisessä vaiheessa Tieluiska Oy urakoi kadun kunnostustyöt, uudistaa kunnallistekniikkaa ja rakentaa tilavarauksen raitiotielle. Puistokadulla kulkee tulevaisuudessa auto-, bussi- ja raitovaunuliikennettä. Pyörätiet ja jalkakäytävät mahdollistavat turvallisen ja sujuvan liikkumisen myös muille. Kadun yleisilme muuttuu vehreämmäksi puiden ja istutusten myötä.

Laajasalontielle rakennettiin Tieluiska toimesta

  • molemmille puolille tietä jalankulkuväylää 2 kilometriä
  • 2.8 kilometriä uutta pyörätietä
  • kaksi autokaistaa molempiin suuntiin
  • 150 metriä meluseinää
  • joukkoliikennepysäkkejä
  • huolto- ja asiointipysäköintitaskuja 

Suurin osa töistä on tehty kuitenkin katupinnan alla, kuten 1.8km uutta vesijohtoa, 1.1km jätevesiviemäriä ja 1.6km hulevesiviemäriä sekä 33km kaapeli- ja operaattoriputkia.

Kadun keskelle jätettiin tilavaraus myöhemmin rakennettavalle Kruunusillat-pikaraitiotielle.

Katupuita istutettiin rivistöt pyöräteiden ja autokaistojen väliin sekä raitiotien molemmin puolin.

Suurimmat muutokset Laajasalontielle tehtiin Reposalmentien kohdalla. Reposalmentien silta purettiin sekä Laajasalontien pintaa nostettiin ylemmäksi, jolloin risteys muuttui liikennevalo-ohjatuksi tasoliittymäksi.

Vaativan työn aikataulu venyi

Kaiken kaikkiaan urakka venyi noin vuodella useiden erilaisten haasteiden vuoksi. Matkassa oli useita yllätyksiä, kuin myös huonoa tuuria.  Tieluiskan toimitusjohtaja sanoi Laajasalon viimeisimmässä tiedotteessa, että urakka on ollut hänen 25 vuotisen historian vaativin. Töitä tehtiin erittäin vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella ahtaissa olosuhteissa. Lopputulos on kuitenkin mihin Tieluiskalla on totuttu eli huoliteltua ja viimeisteltyä, vaikka aikataulu venyi, laadusta emme tingi. 

Tieluiskan blogista voit lukea Laajalasalontien uudistuksen viimeisimmän artikkelin.

Laajasalontie Tieluiska
Laajasalontie Tieluiska

Muita projekteja

Myyrmäen urheilupuisto

Myyrmäen urheilupuistossa toteutettiin mittava saneeraus ja uusien toimintojen rakentamisen projekti vuosina 2019-2021. Projektiin kuului muun muassa palloilukenttiä, leikkipaikka ja suomen suurimpiin kuuluva skeittipuisto.

Sompa 5

Sompasaaren suuri pintarakenneurakka vietiin maaliin onnistuneesti runsaista lisä- ja muutostöistä huolimata. Kokonaisuuteen kuului monia eri katu- ja aukioalueita ympäri Kalasatamaa ja Sompasaarta.

Tikkurilankosken puistoalueet

Tikkurilankosken puistoalue muuttui kulttuurihistoriansa arvoiseksi virkistysalueeksi. Projekti oli korkeatasoista ympäristörakentamista ja kohde palkittiin Vuoden ympäristörakenne 2022 palkinnolla.