Tikkurilankosken puistoalueet

Vernissanranta, Väritehtaanranta sekä Vernissansilta

  • Projektin kesto: useassa osassa 2019-2021
  • Tilaaja: Vantaan kaupunki
  • Sijainti: Tikkurila

Korkealaatuista ympäristörakentamista 

Tikkurilankosken puistoalue muutetiin urakassa viihtyisäksi virkistysalueeksi, joka nyt vastaa ympäristön kulttuurihistoriallista arvoa. Nyt alue yhdistää teollisen historian ja monimuotoisen luonnon. Alue on ennen kaikkea kaunis, viihtyisä mutta myös toimiva.  

Projektissa toteutettiin

  • vanhan padon purku
  • vanhan piipun kunnostu
  • ranta-alueiden viimeistelty rakentaminen korkealaatuiseksi puistoalueeksi

Vanhan padon purku päästi jälleen kosken virtaamaan vapaasti, jonka ansiosta meritaimen ja lohi pääsevät taas nousemaan koskeen. 

Projektin haasteet

Eihän se olisi projekti eikä mikään, jos mukaan ei heitettäisi hieman haasteita. Tässä urakassa yksi suurimmasta haasteista oli työskentely virtaavan veden äärellä sekä vedenpinnan ajoittainen voimakas nousu, joka yhtenä talvena jopa teki tuhojaan, joita korjattiin myöhemmin. 

Lisämausteen urakkaan toi 100 vuotta vanhojen kivi- ja tiilirakenteiden kunnostus. Vanhan piipun kunnostus oli todella tarkkaa työtä ja normaalista tarkempaa.

Kaiken kaikkiaan projekti oli vaativa, mutta myös lopputulos kaiken sen arvoinen. 

 

Vuoden ympäristörakenne 2022

Tikkurilankosken puistoalueiden kunnostus on saanut erityistä huomiota ja vuonna 2019 padon purkaminen sekä kosken kunnostaminen sai RIL-Palkinnossa 2. sijan. Vuonna 2022 Tikkurilankosken puistoalue nappasi ykkössijan Vuoden ympäristörakenteena. 

Lopputulos on uniikki ja upea kokonaisuus keskellä kaupunkia, jossa ihmisten on mahdollisuus päästä nauttimaan luonnosta. Kohde on korketasoista ympäristörakentamista parhaimmillaan. 

Alla olevasta linkistä pääset lukemaan Betoni lehden artikkelin Tikkurilankosken puistoalueesta  sekä katsomaan upeita kuvia kohteesta.

 

Tikkurilankoski 1
Laajasalontie Tieluiska

Muita projekteja

Meritori

Espoon Aallokkoronnassa ja Meritorilla käynnissä oleva projekti on erikoisrakentamista vaativa urakka, jossa tehdään pinta- ja viherrakentamisen lisäksi vaativaa pohja- ja vesistörakentamista. Projektin etenemistä voi seuarata Tieluiskan blogista.

Sompa 5

Sompasaaren suuri pintarakenneurakka vietiin maaliin onnistuneesti runsaista lisä- ja muutostöistä huolimata. Kokonaisuuteen kuului monia eri katu- ja aukioalueita ympäri Kalasatamaa ja Sompasaarta. 

Laajasalontie Tieluiska

Laajasalontie

Laajasalontie muuttuu bulevardiksi eli puistokaduksi Yliskyläntien ja Koirasaarentien välillä. Ensimmäisessä vaiheessa Tieluiska Oy urakoi kadun kunnostustyöt, uudistaa kunnallistekniikkaa ja rakentaa tilavarauksen raitiotielle.