fbpx

Pinta- ja viimeistelytyöt etenevät Laajasalontiellä

Julkaistu: 30. marraskuuta 2022

Lokakuun sekä marraskuun alun aikana työmaalla on tehty risteysalueiden haastavia kaukolämpökaivantoja eteenpäin ja Laajasalontien varteen suunniteltu meluseinä on saatu asennettua paikalleen. Väliaikaisen puusillan purku päästiin aloittamaan marraskuun puolivälissä ja samaan aikaan otettiin sillan kohdalla käyttöön liikennevalo-ohjattu suojatie Laajasalontien ylitystä varten. Sillan purkamisen jälkeen myös Reposalmentiellä päästään tasoittamaan korkeuseroja ja viimeistelemään maan alle jäävää tekniikkaa.

Liikennemuutoksia Laajasalontiellä

Aiemman aikataulun mukainen työmaan valmistuminen marraskuun loppuun mennessä ei ole mahdollista, mutta aikataulua kiritään kiinni kaivu- ja viimeistelytöiden parissa alkutalven aikana niin pitkään kuin säät sallivat. Työvaiheiden etenemisestä ja niiden vaikutuksesta liikenteeseen viestitään aktiivisesti Laajasalontien uudistuksen Facebook-sivuilla.

Laajasalontien työmaan pinnat viimeistellään keväällä 2023

Maan alle jäävän tekniikan rakennustöissä on tullut syksyn 2022 aikana viivästyksiä, jotka ovat aiheuttaneet osaltaan myös marraskuun lopun tavoiteaikataulusta myöhästymisen. Tämän hetken tavoitteena on saada suurin osa pintatöistä valmiiksi jouluun mennessä. Säiden salliessa kaivu- ja täyttötöitä jatketaan myös joulun jälkeen, mutta sellaiset viher-, kiveys- ja asfaltointityöt, joita ei voida tehdä enää eteenpäin pakkaskelien alettua, jatkuvat huhti-toukokuussa 2023.

Työmaan aikatauluista on julkaistu 28.11.2022 erillinen tiedote, jonka pääset lukemaan tästä linkistä: https://tieluiska.fi/ajankohtaista-tietoa-laajasalontien-uudistuksen-aikataulusta-ja-etenemisesta/

Töiden eteneminen risteysalueilla ja niiden vaikutus liikenteeseen

Risteysalueiden kaukolämpökaivannot ja muun maan alle jäävän tekniikan rakentaminen ovat vaikuttaneet loppusyksystä Laajasalontien liikenteen sujuvuuteen ja kaistajärjestelyihin. Risteysalueiden liikenne alkaa kuitenkin helpottamaan vähitellen sitä mukaa, kun kaivantoja saadaan viimeisteltyä.

Maan alle jäävän tekniikan rakennustyöt ovat edenneet viivästyksistä huolimatta loka-marraskuun aikana. Tällä hetkellä vesihuoltoon liittyvistä töistä on tehty jo 98 %, kaukolämmöstä 70 % ja operaattoriputkituksista 85 %.

Koirasaarentien risteyksen kaukolämpökaivanto on nyt valmistunut ja se on saatu täytettyä ja päällystettyä. Koirasaarentien liikenne Santahaminasta Herttoniemen suuntaan on saatu jo kulkemaan tutuille kaistoille. Koirasaarentien puolella tulee vielä ajoittain kaistamuutoksia liikenteeseen pienempien kaivuutöiden vuoksi, mutta niillä ei tule olemaan merkittävää vaikutusta liikenteeseen.

Isosaarentien kaukolämpökaivantojen täytöt ovat parhaillaan käynnissä. Isosaarentiellä työstetään myös katuvalaistusta ja muita lopullisia muokkaustöitä eteenpäin.

Nesteen risteyksessä on luvassa vielä useita erillisiä työvaiheita. Joulukuun alussa kaukolämpö päästään kytkemään vanhaan linjaan, jonka jälkeen kyseisen risteyksen tämänhetkisiä kaivantoja päästään täyttämään.

Kun nykyiset kaukolämpökaivannot saadaan täytettyä, kaukolämpöputkia varten avataan vielä Nesteen risteyksessä Laajasalontien suuntainen kaivanto, joka kulkee Yliskyläntien ylitse. Lisäksi tässä risteyksessä tulee myöhemmin vielä kaivutöitä vesihuoltoa varten. Näiden uusien kaivantojen mahdollisista vaikutuksista liikenteeseen tiedotetaan aina erikseen Laajasalontien uudistuksen Facebook-sivuilla.

Nesteen risteykseen suunniteltu Laajasalontien ylittävä liikennevalo-ohjattu suojatie tulee todennäköisesti käyttöön vasta keväällä 2023.

Liikennemuutoksia Laajasalontiellä

Useita työvaiheita saadaan valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä

Työmaa jatkaa myös talvikauden aikana työskentelyä kaivu- ja pintatöiden parissa niin pitkään kuin säät sallivat. Vuoden 2022 loppuun mennessä on tavoitteena saada täytettyä suurin osa risteyksissä nyt auki olevista kaivannoista. Myös reunakiveyksien asennuksia ja asfaltointitöitä ajoratamerkintöineen jatketaan talven aikana niin pitkään kuin mahdollista. Urakan viimeisiä kaukolämpöliitäntöjä on aikataulutettu vielä tammikuulle 2023 ja talven aikana tehdään loppuun vielä myös pienempiä vesihuoltoon liittyviä kaivu- ja täyttötöitä. Myös koko urakka-alueen valaisinten pitäisi olla käyttökunnossa vuoden 2022 loppuun mennessä. Tällä hetkellä uusista valaisimista on käytössä 40 %.

 

Jouluun mennessä on tavoitteena saada ohjattua Laajasalontiellä pohjoiseen eli Herttoniemen suuntaan kulkeva moottoriajoneuvoliikenne lopullisille kaistoille. Etelän eli Santahaminan suuntaan kulkeva liikenne on saatu ohjattua jo aiemmin lopullisille kaistoille.

 

Myös pyöräily- ja jalankulkureittien pintatöitä tehdään talven aikana viikoittain eteenpäin niin pitkään kuin säät sallivat. Tämän hetken arvion mukaan Laajasalontien vieressä kulkevista jalankulkuväylistä saadaan 75 % päällystettyä vuoden loppuun mennessä. Kyseinen 2,5 metriä leveä väylä on kevääseen asti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden yhteiskäytössä. Pyöräilijöiden omaa kaistaa ei todennäköisesti saada viimeisteltyä ennen kevättä, sillä pyöräväylien päällystämiseen käytettävä punainen asfaltti on asennusvaiheessa arka kylmälle ja kostealle, jonka vuoksi pyöräkaistat tullaan viimeistelemään vasta keväällä.

 

Kun Laajasalontietä pitkin kulkeva moottoriajoneuvoliikenne saadaan ohjattua lopullisille kaistoille, myös väliaikaisilta bussipysäkeiltä päästään siirtymään lopullisten bussipysäkkien käyttöön. Lähes kaikki lopullisten bussipysäkkien katokset on jo asennettu paikoilleen.
Kaikki keskeneräiset vihertyöt, katukiveykset ja muut viimeistelytyöt tehdään valmiiksi huhti-toukokuusta 2023 lähtien. Pyöräilykaistojen lisäksi suurimmalle osalle urakka-aluetta tehdään vielä viimeisteleviä asfalttikerroksia toukokuusta 2023 alkaen. Viimeinen asfalttikerros tehdään keväällä säiden lämmettyä sen vuoksi, että viimeistelypinnasta saadaan mahdollisimman kestävä ja laadukas. Urakan tämän osuuden tavoitteena on, että kaikki viimeistelytyöt ovat valmiina juhannukseen 2023 mennessä.

 

Liikennemuutoksia Laajasalontiellä

Ota yhteyttä

Laajasalontien katujärjestelyt

Urakoitsija: Tieluiska Oy

050 475 8878

Jätä viesti ja työmaalta otetaan Sinuun yhteyttä.

laajasalontie@tieluiska.fi