fbpx

Lahteen liikkumisen henkilökohtainen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa

Lahti suunnittelee ja toteuttaa asukkaan päästökauppaa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa. Tekoälyyn perustuvaa liikennelaskentaa käyttävällä CitiCAP-mobiilisovelluksella tehdään päästökauppaa ja kerätään tietoa kaupunkilaisten liikkumisesta. Tavoitteena on vähentää liikkumisen päästöjä, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä vähentää liikenneruuhkia.

Hankkeessa rakennetaan myös älykäs CitiCAP pyörätie, joka toimii testialustana useille älyratkaisuille sekä muille kestävää liikkumista edistäville palveluille. Älykäs pääpyöräreitti on suunniteltu Apilakadulta matkakeskukseen ja toteuttaa Lahden pyöräilyn tavoiteverkkoa vuodelle 2030.

”​Ajoväylästä ja jalkakäytävästä selkeästi erotetun pyörätien tarkoituksena on mahdollistaa sujuva ja turvallinen ympärivuotinen pyöräily. Tavoitteena on houkutella asukkaat pyöräilemään, luoda hyvä esimerkki laadukkaasta pyöräinfrastruktuurista ja vahvistaa käyttäjälähtöisen pyöräliikenteen suunnitteluosaamista”, kertoo Anna Huttunen, CitiCAP-hankkeen projektipäällikkö Lahden kaupungilta.

”CitiCAP pyörätie on upea esimerkki Lahden kaupungin ympäristöajattelusta, ja on hienoa olla mukana rakentamassa yhdessä hiilineutraalia tulevaisuutta. Rakennamme ympäristöä aina riittävän uudella kalustolla, ja koneiden järkevällä ammattitaitosella käytöllä pidämme myös rakentamisen aikaiset päästöt kurissa.” Työpäällikkö Markus Lahtinen Hyvinkään Tieluiska Oy:ltä kommentoi työn aloittamista.

CitiCAP-pyörätiellä kokeillaan erilaisia älykkäitä ratkaisuja pyöräilykokemuksen parantamiseksi ja pyöräilyn houkuttelevuuden lisäämiseksi. Pyörätielle tulee liiketunnistimiin perustuva mukautuva katuvalaistus, joka kirkastuu ja himmenee käytön mukaan. Harjasuolauksen avulla edistetään ympärivuotista pyöräilyä. Lisäksi pyöräväylän varteen tulee infonäyttöjä, joille voidaan heijastaa erilaista pyöräilijöille hyödyllistä tietoa.

Lähteet:
Lahden kaupunki, Älykäs pyörätie
Euroopan komission uutinen CitiCAP-hankkeesta
Usein kysyttyjä kysymyksiä liikkumisen henkilökohtaisesta päästökaupasta, Lahden kaupunki